Quantitative - Ratio and proportion
Quantitative - Ratio and proportion
Question:-
Option (A)
40
Option (B)
60
Option (C)
120
Option (D)
none of these
Correct Option:
B
Question:-
Option (A)
Rs. 240, Rs. 60, Rs. 18
Option (B)
Rs. 200, Rs. 90, Rs. 28
Option (C)
Rs. 150, Rs. 108, Rs. 60
Option (D)
none of these
Correct Option:
A
Question Solution:
number of workers = 32 skilled, 20 unskilled & 4 clerks
then wages are divided in the ratio 160:40:12
Question:-
Option (A)
53.76 kg
Option (B)
149.33 kg
Option (C)
47.51 kg
Option (D)
none of these
Correct Option:
A
Question:-
Option (A)
3
Option (B)
6
Option (C)
9
Option (D)
12
Correct Option:
B
Question Solution:
24 people in ratio of 3:5 means
Men = 24* 3/(3+5) = 9, Women = 24* 5/(3+5) = 15
That means you need to add (15-9)=6 men to make them equal to number of women
Question:-
Option (A)
125
Option (B)
140
Option (C)
255
Option (D)
265
Correct Option:
D
Question Solution:
Say there are b boys and g girls, that means g = b + 15
Also
1.1g - 1.16b = 9
or 1.1(b+15) - 1.16b = 9
or 1.1 b - 1.16b = 9 - 1.1*15
or b = 7.5/0.06 = 125
Hence g = 140
Total studnets = g+b = 140+125 = 265
Question:-
Option (A)
Rs 1,40,000
Option (B)
Rs 1,98,500
Option (C)
Rs 2,15,000
Option (D)
Rs 2,10,000
Correct Option:
D
Question Solution:
Ratio of profits = Ratio of the investments by Sonia, Vivek and Kirti
= 60000 * 24 : 140000 * 18 : 120000 * 12 = 4 : 7 : 4
Therefore Vivek’s share = 450000 * 7/(4+7+4) = Rs 210000